ОСОБЛИВОСТІ ПРОЯВІВ УСКЛАДНЕНОГО СПІЛКУВАННЯ В СТУДЕНТІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/psyspu/2024.1.8

Ключові слова:

ускладнене спілкування, деструктивне, дефектне, дефіцитне спілкування, комунікативні навички, тривожність, емпатія, самоконтроль у спілкуванні

Анотація

У статті розкриваються особливості ускладненого спілкування. Розглядається його структура, чинники, різновиди (деструктивне, дефектне, дефіцитне), показники вимірювання та рівні. Ускладнене спілкування визначено як комунікацію, що характеризується зниженим рівнем усвідомленості труднощів у спілкуванні, зменшенням спроб пошуку самостійного виходу з ускладнень, які виникли, деструктивними змінами поведінки партнерів. Подаються результати проведеного теоретико-емпіричного аналізу проблеми. Методами діагностики досліджуваного психологічного явища були стандартизовані методики: «КОЗ-2» В. В. Синявського – Б. А. Федоришина; «Діагностика тривожності» Ч. Спілбергера – Ю. Л. Ханіна; «Діагностика оцінки самоконтролю у спілкуванні» М. Снайдера, «Шкала емоційного відгуку» А. Меграбяна та Н. Епштейна. Під час емпіричного дослідження рівневої динаміки ускладненого спілкування в студентів ми визначили переважання середнього рівня сформованості комунікативних навичок, що є свідченням ускладненості спілкування. Досліджуючи емпатію як емоційний компонент прояву ускладненого спілкування, ми виявили, що низький рівень емпатії та самоконтролю переважає в респондентів з несформованими комунікативними навичками. Аналізуючи самоконтроль у спілкуванні як поведінковий компонент прояву ускладненого спілкування, ми виявили переважання низького рівня його прояву в студентів з низьким та середнім рівнем сформованості комунікативних навичок. Серед студентів з високим і середнім рівнем прояву ускладненого спілкування дві третини респондентів мають високий рівень особистісної тривожності. Виявлені під час дослідження тенденції вказують на важливість проведення своєчасної корекційної роботи зі студентами з метою зниження проявів ускладненості в спілкуванні. Розробка ефективних психокорекційних стратегій, спрямованих на оптимізацію ускладненого спілкування у студентів, є перспективним напрямом роботи в цьому напрямі.

Посилання

Жданюк Л. О. Соціально-психологічні особливості студентського віку. Вісник післядипломної освіти. Серія: Соціальні та поведінкові науки. 2017. Вип. 4–5. С. 28-40. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vispdoso_2017_4-5_6 (дата звернення: 24.03.2024)

Улунова Г. Є. Психологія ускладненого спілкування в професійних колективах : навч.-метод. посіб. для слухачів центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації. Суми : Нота бене, 2015. 188 с.

Долинська Л. В., Улунова Г. Є. Ускладнене спілкування в учнів шкіл-інтернатів : навчально-методичний посібник. Київ : Вид-во НПУ імені М.П. Драгоманова, 2005. 119 с.

Хомич Г. О. Невротичні зрушення у дітей як наслідок переживання тривалої соціально-психологічної деривації. Гуманітарний вісник. Переяслав-Хмельницький ДПІ імені Г. С. Сковороди. 2001. Вип. 2. С. 139–146.

Татенко В. О. Суб’єктно-вчинковий підхід як форма соціально- психологічного мислення. Наукові студії із соціальної та політичної психології. 2017. Вип. 39. С. 27–38. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nsspp_2017_39_4 (дата звернення: 24.03.2024)

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-28