ПОДОЛАННЯ ТРАВМАТИЧНИХ ПЕРЕЖИВАНЬ ЦИВІЛЬНОГО НАСЕЛЕННЯ ЗАСОБАМИ АРТТЕРАПІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/psyspu/2024.1.23

Ключові слова:

травматичні переживання, цивільне населення, арттерапія, переселенці, біженці, психологічна травма, родини загиблих воїнів

Анотація

В результаті військової агресії рф проти України більше 5 млн українців мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та перебувають зараз в інших областях України [1]. Згідно з дослідженням В. Єременко з Active Group, ці люди стикаються з багатьма факторами вразливості: від побутових (їжа, одяг, житло, робота) до емоційно-психологічних проблем, пов’язаних зі стресом, у якому вони зараз перебувають [2]. Часто такі люди втрачають віру в майбутнє, бажання розвиватися, працювати, в них активно проявляються ознаки депресії, а іноді й суїцидальна поведінка. Вивченням соціальних та психологічних наслідків цієї війни займається багато українських та міжнародних фахівців, наприклад О. Литвиненко та Л. Кеніг [3]. Ця тема стає актуальним питанням сьогодні, а вирішення емоційно-психологічних проблем українських родин буде довгий час важливим та актуальним після перемоги України над загарбниками. Окрема категорія громадян – родини загиблих воїнів. Згідно з оприлюдненою інформацією Президентом України В. Зеленським, станом на березень 2024 року офіційна кількість загиблих воїнів склала 31 000 осіб. В багатьох з них залишились родини з дітьми, які потребують психологічної допомоги для подолання травматичних переживань. У статті описано розроблену Програма, а також результати тестування психоемоційного стану учасників до та після проведення Програми. Практичне значення дослідження полягає у розробленні методичних рекомендацій для роботи з особами, які відчувають вплив травматичних переживань, та швидкого подолання травматичних переживань цивільним населенням України. Ключові моменти дослідження увійшли в методичні рекомендації для організаторів реабілітаційних таборів для родин, постраждалих від агресії рф проти України. Перспективи подальших досліджень вбачаємо у дослідженні зміни стану осіб, які брали участь у програмі подолання травматичних переживань, через певний період часу та можливому розробленні повторних коригувальних програм.

Посилання

Вашай Ю. Теоретичний аналіз міжнародної міграції в умовах військових подій. Економічні науки: зб. наук. праць. Рівне: НУВГП, 2022. Вип. 2 (98). С. 26–34.

Єременко В. Проблеми і потреби внутрішньо переміщених осіб: результати якісного дослідження. Active Group. 2022. URL: https://activegroup.com.ua/2022/05/31/problemi-i-potrebi-vnutrishno-peremishhenix-osib-rezultatiyakisnogo-doslidzhennya (дата звернення: 03.08.2023).

Литвиненко О., Кеніг Л. Харчова поведінка переселенців з України внаслідок війни 2022. URL: https://osf.io/3py6f (дата звернення: 29.07.2023).

Возніцина К., Литвиненко Л. Невидимі наслідки війни. Як розпізнати? Як спілкуватись? Як допомогти подолати? Довідник для широкого кола фахівців. Київ, 2020. 188 с. URL: https://legal100.org.ua/wp-content/uploads/2020/09/Nevidimi-naslidki-vii--ni.pdf.

An inventory for measuring clinical anxiety: psychometric properties / A.T. Beck, N. Epstein, G. Brown, R.A. Steer. Journal of consulting and clinical psychology. 1988. Vol. 56 (6). P. 893–897.

Шкала депресії PHQ. URL: https://mozok.ua/depressiya/testy/item/2712-shkala-depres-PHQ (дата звернення: 18.06.2023).

Енциклопедичний словник з арттерапії / О. Вознесенська, О. Скнар, О. Бреусенко-Кузнєцов, О. Деркач, Л. Мова та ін.; за заг. наук. ред. О. Вознесенської, О. Скнар. Київ: Золоті ворота, 2017. 312 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-28