ВИКОРИСТАННЯ АРТТЕРАПЕВТИЧНИХ ЗАСОБІВ У РОБОТІ З ПСИХОСОЦІАЛЬНОГО ВІДНОВЛЕННЯ ОСОБИСТОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/psyspu/2024.1.25

Ключові слова:

арттерапія, психосоціальне відновлення особистості, творчість, арттерапевтичні вправи

Анотація

У статті приділено увагу актуальним проблемам психологічної допомоги населенню в результаті різних соціальних потрясінь, запропоновано стратегію психосоціального відновлення особистості, що представлено низкою арттерапевтичних вправ для роботи з різновіковими категоріями клієнтів, які потребують психологічної допомоги, проаналізовано переваги застосування методу арттерапії. Арттерапія – це різновид психотерапії. Загалом цей напрям використовує процес включення особистості у творчість для поліпшення її емоційного, когнітивного та фізичного благополуччя. Це форма експресивної терапії, що спонукає людей досліджувати і виражати свої думки й почуття за допомогою творчості, а не покладатися виключно на вербальне спілкування. Більш повне визначення арттерапії було надано Американською асоціацією арттерапії (2013): це інтегративна професія у сфері психічного здоровʼя та соціальних послуг, яка збагачує життя людей, сімей та спільнот через активну творчість, творчий процес, прикладну психологічну теорію та людський досвід у рамках психотерапевтичних відносин [4]. Арттерапія як метод роботи з різновіковими категоріями клієнтів поєднує «розмовну» терапію з інтерпретацією візуальних образів для проникнення в підсвідомість людини, використовуючи засоби, що розкривають думки і почуття людини, які не можуть бути негайно виражені словами, і досягаючи успіху, коли інші втручання не справляються. Терапія за допомогою мистецтва як засобу зцілення і спілкування вельми актуальна для дітей і підлітків. В роботі з маленькими дітьми можна уникнути проблеми обмежених мовних навичок для вираження складних думок і емоцій. Зазначений барʼєр вдасться подолати за допомогою методів вираження, які діти розуміють достатньо добре, наприклад малювання або розфарбовування. Підліткам може бути корисним вільне від тиску і наслідків середовище для вираження своїх думок і почуттів. Дистрес від стримуваних емоцій і складних переживань, що потребують вираження, особливо поширений серед дорослих людей. Арттерапія в таких випадках допомагає розвивати емоційно орієнтовані навички подолання труднощів і підвищувати емоційну усвідомленість дорослих тощо. Слід зазначити, що заняття арттерапією слугують цілям, що виходять за рамки декоративно-прикладного мистецтва. Навіть самостійні артзаняття задіюють розум, тіло і дух таким чином, що людина може передавати свої думки та емоції за допомогою візуальних і символічних методів, а не тільки через слова, що сприяє підвищенню самооцінки і самосвідомості особистості.

Посилання

Калька Н., Ковальчук З. Практикум з арттерапії: навчально-методичний посібник. Ч. 1. Львів: ЛьвДУВС, 2020. 232 с.

Калька Н., Ковальчук З., Одинцова Г. Практикум з арттерапії: навчально-методичний посібник. Ч. 2. Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2021. 148 с.

Курганська Т. Арттерапія для дітей. 88 технік для роботи з найпопулярнішими запитами. Київ: ІгМа, 2023. 296 с.

Махній М. Психологічні графічно-малюнкові методики у діагностично-корекційній роботі з дітьми. Чернігів: Десна Поліграф, 2022. 216 с.

Назаревич В. АРТ: посібник із саморегуляції засобами мистецтва. Київ: ПРИНТХАУЗ, 2020. 180 с.

Тараріна О. Глибинна арттерапія: практики трансформацій. Київ: Астамір-В, 2024. 240 с.

Тараріна О. Практикум з арттерапії. Скриня майстра. Київ: Астамір-В, 2022. 224 с.

Харченко І. Методика Мандала в корекційно-розвитковій роботі з дітьми та підлітками. Київ: Мандрівець, 2019. 40 с.

American Art Therapy Association. What is art therapy? 2013. URL: http://www.arttherapy.org/upload/whatisarttherapy.pdf.

“Art Therapy Exercises to Try at Home”. PsychCentral, Medically Reviewed by Scientific Advisory Board. August. 2011. URL: https://psychcentral.com/blog/art-therapy-exercises-to-try-at-home#1.

“Art Therapy Techniques”. All Psychology Careers. 2021. URL: https://www.allpsychologycareers.com/therapy/art-therapy-techniques.

15 Art Therapy Activities, Exercises & Ideas for Children and Adults. URL: https://positivepsychology.com/art-therapy.

Frank P. 10 Easy art therapy techniques to help you destress. Huffington Post. 2014. URL: https://www.huffingtonpost.com/2014/11/07/art-therapy-techniques_n_6103092.html.

Potash J.S., Chan F., Ho A.H.Y., Wang X.L., Cheng C. A model for art therapy-based supervision for end-of-life care workers in Hong Kong. Death Studies. 2015. № 39. Р. 44–51.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-28