КЛІНІКО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ СТРЕСОГЕННИХ ЧИННИКІВ НА РОЗЛАД ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ ЖІНОК

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/psyspu/2024.1.2

Ключові слова:

харчова поведінка, особистість, харчовий вибір, розлади харчової поведінки, зміни харчової поведінки, копінг-стратегії поведінки, стрес

Анотація

Розлади харчової поведінки є важливим об’єктом вивчення як психологів, так і фахівців з галузі медицини. Розлади харчової поведінки характеризуються важкими психологічними й вторинними соматичними порушеннями, а також високою смертністю. Вивчення можливих причин виникнення розладів харчової поведінки є актуальним напрямом у сучасних дослідженнях. Дані цих досліджень можуть бути використані для уточнення патогенетичних механізмів у психотерапії й психологічному консультуванні. На наш погляд, найбільш релевантним є поділ харчової поведінки на адаптивну й дезадаптивну, тобто таку, що сприяє або перешкоджає адаптаційним процесам організму й особистості. Наявні проблеми класифікації типів харчової поведінки в нормі й при патології багато в чому пояснюються домінуванням практики поділу «здорової» харчової поведінки на три типи: емоціогенний, екстернальний і обмежувальний, а клінічних – переважно на анорексію й булімію. Аналіз результатів досліджень дає змогу підтвердити тезис про те, що порушення харчової поведінки пов’язані з різними психічними й соматичними розладами. Харчова поведінка жінок виникає в онтогенезі як складна міжфункціональна психологічна система й регулюється суперечливою єдністю природних потреб та культурних форм їх задоволення. У дослідженні ми вивчили харчову поведінку респондентів, суб’єктивну оцінку стресу, проаналізували взаємозв’язок харчової поведінки, суб’єктивної оцінки стресу й копінг-стратегіями. У дослідженні виявлено, що жінки, які сприймають стресову ситуацію негативно, схильні звинувачувати себе, були незадоволеними собою і власною поведінкою в стресовій ситуації, приписували собі негативні якості і водночас мають більш високу схильність до порушень харчової поведінки. Так само чим більше в жінки виражений емоціогенний тип харчової поведінки, тим частіше вона користується стратегією «втеча-уникнення», частіше переїдає й відчуває бажання їсти солодке більше, ніж зазвичай.

Посилання

Абсалямова Л. М. Харчова поведінка жінок: розлади та психокорекція : монографія. Харків : Вид-во «Стильна типографія», 2019. 393 с.

Grunberg N.E., Straub R.O. The role of gender and taste class in the effects of stress on eating. Health Psychology, 1992. 11, Р. 97–100.

Lazarus R.S., Folkman S. Stress, Appraisal and Coping. New York : Springer, 1984.

Lutter M, Nestler E.J. Homeostatic and Hedonic Signals Interact in the Regulation of Food Intake. The Journal of Nutrition, 2009. 139(3), Р. 629–632.

Шебанова В. І. Діагностичні критерії та систематика основних форм порушень харчової поведінки. Вісник Чернігівського національного педагогічного університету. Чернігів : ЧДПУ, 2011. Т.2. Вип. 94. С. 251–255.

Wardle J., Chida Y., Gibson E.L., Whitaker K.L., Steptoe A. Stress and adiposity: A meta-analysis of longitudinal studies. Obesity, 2011. 19. Р. 771–778.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-28