СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ СТАНОВЛЕННЯ КИТАЙСЬКОГО ОПЕРНОГО МИСТЕЦТВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/art/2023.1.1

Ключові слова:

опера, оперне мистецтво, тенденція, китайська музична культура, проєвропейська опера «Дрібний сонячний дощ».

Анотація

У статті розглянуто історичний розвиток китайського оперного мистецтва з глибокої давнини в умовах свого часу. Актуалізовано сучасні тенденції становлення китайської опери як жанру, стилю та сюжету, що дозволяє простежити появу нових елементів у різних напрямах музично-драматичного дійства. Китайська опера пройшла тривалий шлях концептуального жанрово-стилістичного становлення, збагачений різновид опери кількісними та якісними показниками нової стилістики з перевагою аріозності, сольного та ансамблевого співу, нового оркестрового мислення свідчить про нову кристалізацію оперної драматургії на тлі національних традицій та нового композиторського мислення. Дослідження цих змін в оперному мистецтві дозволяє по-новому осмислити різні напрями жанрово-стильової концепції китайської опери та музичного театру. Висвітлено фундаментальне наукове вивчення історичного становлення китайського оперного мистецтва, значення музичного театру як органічної частини відображення в художній формі життя та побуту народу, сутнісні ознаки національного характеру і менталітету у роботах корифеїв оперного мистецтва. Розкрито проблему становлення сучасної китайської опери в контексті засвоєння європейського досвіду, виявлено вплив проєвропейської опери на жанрову та стильову особливість сучасного оперного мистецтва Китаю, яка відображає творчість свого митця у новому переосмисленні народної музики, дозволяє актуалізувати жанр, стиль, сюжет з перенесенням оперного дійства до сучасної епохи, надати відповідної метафоричності, ілюзорності, епатажу та перформенсу, виходячи за рамки твору із сакраментальною особливістю китайської опери як етнокультурного феномену.

Посилання

Березовчук Л.М. Опера як синтетичний жанр. КНЛУ. Серія «Проблеми музикознавства». 1991. № 6. С. 36–92.

Бочарова С.А. Інтернет-сленг у сучасному суспільстві Китаю. КНЛУ. Серія «Культура України». 2015. С. 45–46.

Ван Пейї. Опера куньцюй та її художні особливості. Торсінг плюс. 2011. № 5. С. 41–419.

Сяньвей Є. Міфоепічні прообрази китайської музичної драми перетворень початку ХХІ ст.: герменевтичний аналіз музично-поетичного тексту опери Сан Бо «Метелик». ХДАК. Серія «Культура України». 2017. № 57. С. 34–42.

Конфуцій: Вислови: книга пісень та гімнів. Хмельницький : «Еврика», 2001. 398 с.

Рудік О.М. Поняття простору у китайській мові. Функціонально-семантична структура просторово-кількісних прикметників на позначення глибини у китайській мові. КНЛУ. 2015. С. 377–378.

Чжан Лічжень. Сучасна китайська опера: історія та перспективи розвитку. Наукова думка. 2010. 149 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-19