КОНЦЕПТУАЛЬНИЙ ПРОСТІР ОБРАЗУ ІСЛАМСЬКОЇ ЗАГРОЗИ В СУЧАСНОМУ АНГЛОМОВНОМУ МЕДІАДИСКУРСІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/philspu/2024.6.2

Ключові слова:

медіаобраз, ісламська загроза, фрейм, субфрейм, концептуальний простір

Анотація

Статтю присвячено проблемі моделювання концептуального простору образу ісламської загрози в сучасному англомовному медіадискурсі. Проаналізовано термін «медіаобраз». Розглянуто лексеми «загроза» та «іслам», визначено термін «образ ісламської загрози» за допомогою компонентного аналізу. Досліджено, що лексема «загроза» має негативну аксіологію, оскільки використовується для опису суб’єктивної оцінки індивідом ситуації, яка несе в собі фізичну або психічну небезпеку для нього. Виявлено, що релігія іслам сама по собі не становить загрози, а є лише підґрунтям для ідеології ісламізму, безпосередньо на яку посилаються терористи. Визначено поняття фрейму, його структуру (субфрейми, слоти, субслоти). Досліджено, що фрейм відображає не конкретні, а найбільш характерні моменти, що належать до одного класу, й тим самим упорядковує та структурує їх. Застосовано методику фреймового аналізу для моделювання концептуального простору образу ісламської загрози. Даний образ представлено у вигляді інтегративного фрейму, який включає у себе предметноцентричий фрейм (включає об’єкт та суб’єкт) та акціональний фрейм (включає у себе дію). Запропоновано фреймову модель концептуального простору образу «ісламська загроза», яка містить у собі субфрейми, яких у ході дослідження було виокремлено шість: носій ісламської загрози (зі слотами хто та що); об’єкт ісламської загрози (зі слотами хто та що); мета ісламської загрози; інструмент ісламської загрози; ті, хто протистоїть ісламській загрозі; результат ісламської загрози. Детально проаналізовано кожен субфрейм, для цього були використані статті з британських онлайн-видань Reuters, The Guardian, International Business Times, та наведено найбільш показові приклади. Виявлено, що образ ісламської загрози є багатокомпонентним, та розглянуто всі його складники.

Посилання

Афонін С.А., Ященко В.В., Трунов І.Л. Сучасний тероризм. Київ : Сенс, 2008. 56 с.

Бацевич Ф.С. Основи комунікативної лінгвістики. Київ : Академія, 2004. 344 с.

Здоровега В.Й. Теорія і методика журналістської творчості : підручник. Львів : ПАІС, 2004. 268 с.

Лубський В.І., Теремко В.І., Лубська М.В. Релігієзнавство. Київ : Академвидав, 2002. 251 с.

Почепцов Г.Г. Теорія комунікації. Київ : Київський університет, 1999. 301 с.

Cambridge Dictionaries Online. URL: https://dictionary.cambridge.org/ (дата звернення: 15.05.2024)

Chomsky Noam. Media Control: The Spectacular Achievements of Propaganda. New York: A Seven Stories Press, 1997. 140 p.

Fillmore Ch.J. Frame semantics. Linguistics in the Morning Calm, 1982. P. 111–137.

International Business Times. URL: https://www.ibtimes.com/ (дата звернення: 21.05.2024).

Jenkins Brian M. International terrorism: Trends and Potentialities. Journal of International Affairs. Vol. 32, No. 1. P. 115–123.

Kramer M. Coming to Terms: Fundamentalists or Islamists? URL: https://scholar.harvard.edu/files/martinkramer/files/coming_to_terms_fundamentalists_or_islamists_middle_east_quarterly.pdf (дата звернення: 16.05.2024).

Oxford Dictionaries Online. URL: https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/ (дата звернення: 15.05.2024).

Reuters. URL: https://www.reuters.com/ (дата звернення: 20.05.2024).

The Guardian. URL: https://www.theguardian.com/international (дата звернення: 20.05.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-02