ЕВОЛЮЦІЯ ШКІЛЬНИХ ОРКЕСТРІВ АЗІЇ ТА АВСТРАЛІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/art/2024.2.15

Ключові слова:

початкова музична освіта, шкільні оркестри, маршові оркестри, фестивалі

Анотація

У статті розглянуто історико-культурні особливості виникнення та розвитку традиції шкільних духових оркестрів у країнах Азії й Австралії. Цей жанр виконавства має широку популярність і є важливою складовою частиною освітнього процесу. Завдяки вдосконаленню конструкції духових інструментів процес гри на них значно полегшився і до нього стало можливим залучення дітей шкільного віку. Організація навчання на духових інструментах у молодших і середніх школах сприяла підготовці майбутніх оркестрантів. Висвітлено матеріали про виникнення перших складів духових оркестрів Японії – «джинта» (неформальний вуличний оркестр) і «шонен онгакутай» (молодіжний оркестр), які згодом послугували моделями для організації шкільних оркестрів. Ці історичні типи оркестрів існували в кінці ХІХ століття, а заснування перших шкільних оркестрів “Furitsu Daiichi-Shogyo Band” (місто Токіо) і оркестр середньої школи “Zushi” (місто Камакура) датують 1928 роком. З’ясовано, що найбільшу увагу та зацікавленість до шкільних оркестрів у багатьох країнах Азії та в Австралії зафіксовано у 60-х роках ХХ століття. У цей період Асоціацією Нового Південного Уельсу проведено І Національний конкурс шкільних оркестрів Австралії (1962 рік), Міністерством освіти Сингапуру започатковано програму навчання шкільних оркестрів (1965 рік), а в Японії кількість учнів у музичній освіті зросла із 20 до 250 тисяч осіб. Метою дослідження є висвітлення національних особливостей розвитку, визначення каталізаторів і виокремлення перспективних напрямів розвитку оркестрових колективів. У країнах Азії традиції ансамблевого виконавства мають давні витоки, самобутні національні колективи існують і зараз. Цінувальників у їх виступах приваблює те, що музика часто поєднується з танцювальним шоу. Деякі традиції національної інструментальної музики використовуються у фестивалях шкільних оркестрів. Передбачається, що результати статті матимуть корисні знахідки для керівників шкільних духових оркестрів і допоможуть у виборі освітньої траєкторії.

Посилання

Concert band : вебсайт. URL: https://www.plmgss.moe.edu.sg/co-curricular-programmes/performing-arts/concertband/(дата звернення: 20.01.2024)

Hebert D.G. Bands Around the Word. URL: https://sociomusicology.blogspot.com/2007/09/sociomusicology-inboston.html (дата звернення: 30.01.2024)

Hebert D.G. Wind Bands and Cultural Identity in Japanese Schools, Landscapes: the Arts, Aesthetics, and Education

DOI: 10.1007/978-94-007-2178-4_1

Hong Kong Youth Marching Band (Blue Sky Regiment) : вебсайт. URL: https://www.hkymb.com/ymbIntroduce.html (дата звернення: 28.01.2024)

Ovreberg E. Music makes kids smarter. URL: https://uit.no/nyheter/artikkel?p_document_id=306539 (дата звернення: 30.01.2024)

School bands in Singapore : вебсайт. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/School_bands_in_Singapore (дата звернення: 28.01.2024)

The Australian School Band and Orchestra Festival : вебсайт. URL: https://asbof.org.au/about-us/background/(дата звернення: 28.01.2024)

The Marching Koalas : вебсайт. URL: http://marchingkoalas.org.au/ (дата звернення: 28.01.2024)

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-03