СІМЕЙНА ФОРМА НАВЧАННЯ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ У ЗАКЛАДАХ СЕРЕДНЬОЇ ТА СПЕЦІАЛЬНОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/inclusion/2024.4.3

Ключові слова:

сімейна форма навчання, педагогічний патронаж, корекція, інклюзія

Анотація

Навчально-реабілітаційні центри та спеціальні заклади освіти – це заклади, де надаються освітні послуги та корекція відповідно до висновків інклюзивно-ресурсних центрів залежно від рівня підтримки дитини з особливими освітніми потребами чи інвалідністю. Форма навчання відповідно до чинного законодавства України та освітній заклад обирається батьками. Відповідно до форми навчання необхідний пакет документів, який визначається тими чи іншими нормативними актами Міністерства освіти України. Необхідність колекційної складової полягає у всебічному психофізичному розвитку дитини з різними формами порушення, однак при певних форма здобування освіти лежить відсутність такої складової або при сімейній формі навчання таке завдання лягає на відповідальність батьків/офіційних опікунів дитини з особливими освітніми потребами/інвалідністю як і сама організація навчально-виховного процесу. Важливим залишається до дискусії питання соціалізації дитини, яка перебуває на сімейній формі навчання, особливо при відсутності відвідувань гуртків чи інших центрів з можливістю спілкуватися чи проводити час з однолітками. Питання фаховості батьків/офіційних опікунів у можливості застосовувати новітні технології, асистивні засоби для навчання дітей з різними психофізичними порушеннями, яким чином залучати вузько-профільних фахівців: психолог, вчитель-логопед, дефектолог. Вчитель-реабілітолог тощо, за необхідності індивідуально для кожної дитини, особливо якщо це вказано у висновку інклюзивно-ресурсного центрі: години, кого саме потребує дитина та навчання соціально-побутовим навичкам, які навчально-реабілітаційні центр та спеціальні заклади освіти надають дітям у межах навчально-освітнього процесу. Питання вибору саме такої форми навчання дитини є важливим у сьогодення і стає викликом для навчально-реабілітаційних центрів і закладів спеціальної освіти як і контролю не порушення освітніх прав дитини з особливими освітніми потребами чи інвалідністю.

Посилання

Виноградова О. Інтегровані соціальні послуги як напрям соціалізації дітей з інвалідністю в громаді. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 5: Педагогічні науки: реалії та перспективи: зб. наук. праць. Київ : Видавничий дім «Гельветика». 2021. Вип. 79 (т.1). C. 73–76.

Кількість дітей з інвалідністю за даними Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. Київ, 2023. URL: https:// www.ispf.gov.ua/ (дата звернення: 17.10.2023).

Троян І., З якими викликами зіштовхнулася спеціальна освіта в Україні: що кажуть вчителі та які плани змін є в МОН. Київ, 2023. URL: https://nus.org.ua/articles/z-yakymy-vyklykamy-zishtovhnulasya-spetsialna-osvita-v-ukrayinishho-kazhut-vchyteli-ta-yaki-plany-zmin-ye-v-mon/. (дата звернення: 17.05.2024).

Debra Вell, Ultimate Guide to Homeschooling. Nashville, London, Vancouver: Thomas Nelson Inc. 1997. pp. 34–37.

Failure to Thrive in a Four-Month-Old Nursing Infant / Stein, Martin T., Kessler, Daniel B., Hubbard, Eustratia. : Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, 2004. pp. 69 –73.

Homeschooling Disadvantages: Five Reasons to Rethink Homeschooling, SQUIDOO. URL: http://www.squidoo.com/homeschooling_disadvantages (access 29.04. 2024).

Patricia M., Lines, Homeschooling Comes of Age. Educational Leadership, 54, 1996. pp. 63–67.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-02

Номер

Розділ

Статті