ФОРМУВАННЯ ЕЛЕМЕНТАРНИХ ПРАВОВИХ ЗНАНЬ У ШКОЛЯРІВ З ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИМИ ПОРУШЕННЯМИ В УМОВАХ СПЕЦІАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/inclusion/2023.1.7

Ключові слова:

учні з інтелектуальними порушеннями, курс «Основи правознавства», 10-й клас, формування елементарних правових знань.

Анотація

У статті висвітлено специфіку формування елементарних правових знань у школярів з інтелектуальними порушеннями в умовах спеціального закладу середньої освіти, здійснено ретроспективний аналіз проблематики правового виховання дітей зазначеної категорії, узагальнено результати досліджень вітчизняних науковців у галузі правового виховання учнів з інтелектуальними порушеннями, проведено аналіз чинної програми до курсу «Основи правознавства» для дітей з інтелектуальними порушеннями. Науковцями встановлено, що більше половини учнів із порушеннями інтелектуального розвитку засвоюють правознавчий матеріал на низькому й дуже низькому рівнях і лише в поодиноких випадках цей рівень відповідає достатньому, що свідчить про недостатню кількість часу, відведену на формування елементарних правових знань у школярів з інтелектуальними порушеннями. З огляду на це нами розроблена поглиблена навчальна програма до курсу «Основи правознавства» для учнів 10-х класів спеціальних закладів середньої освіти. Вона розрахована на 2 уроки на тиждень (70 годин на рік) і спрямована на знайомство учнів із правом, його роллю в житті суспільства, сприяння усвідомленню найбільш важливих юридичних понять; на формування у школярів таких цінностей, як права й свободи людини і громадянина, що становлять основу демократичної правової держави та громадянського суспільства в Україні; на вироблення в учнів з інтелектуальними порушеннями вміння використовувати правові знання для реалізації та захисту своїх прав, свобод і законних інтересів. Програма передбачає корекційно-розвитковий складник, який спрямований на розвиток і корекцію психічних процесів (мислення, пам’яті, уваги, уяви, сприймання), емоційно-вольової сфери, усного зв’язного мовлення, на збагачення активного словника, виховання самостійності, активності, поваги й любові до Батьківщини тощо. Поглиблена навчальна програма до курсу «Основи правознавства» складається з таких частин, як «Вступ» (1 година), «Україна – демократична держава» (5 годин), «Державна влада» (9 годин), «Права, свободи та обов’язки людини» (11 годин), «Шлюб і сім’я» (7 годин), «Трудові відносини» (8 годин), «Цивільно-правові відносини» (8 годин), «Юридична відповідальність» (11 годин), «Повторення» (3 години). За програмою передбачається 7 годин на систематизацію й узагальнення вивченого навчального матеріалу та сформованих предметних умінь у школярів з інтелектуальними порушеннями.

Посилання

Програми допоміжної школи. Початковий курс історії України. 7–9 класи / Г. Плешканівська, С. Попенко, В. Ремажевська, А. Кукура. Київ : ВІПОЛ, 1996. 22 с.

Гіренко Н., Гришин Ю., Липа В. Методика викладання історії в допоміжній школі : методичні рекомендації. Слов’янськ : СДПУ, 2010. 150 с.

Ляшенко О. Правове виховання учнів з вадами інтелектуального розвитку в навчально-виховному процесі : автореф. дис. … канд. пед. наук : 13.00.03. Київ, 2010. 26 с. URL: http://enpuir.npu.edu.ua/bitstream/ handle/123456789/9777/Lyashenko.pdf?sequence=1 (дата звернення: 20.10.2022).

Ляшенко О. Щодо питання про експериментальну програму з курсу «Основи правових знань» в допоміжній школі. Актуальні питання корекційної освіти. Педагогічні науки. 2011. Вип. 2. С. 136–145.

Косенко Ю. Навчальна програма для 5–9 (10) класів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку. Основи правознавства. 10 клас. Київ, 2016. URL: https://vseosvita. ua/library/navcalni-programi-dla-5-9-10-klasiv-specialnih-zagalnoosvitnih-navcalnih-zakladiv-dla-ditej-z-porusennamiintelektualnogo- rozvitku-osnovi-pravoznavstv-170687.html (дата звернення: 22.10.2022).

Косенко Ю. Основи правознавства : підручник для 10 класу спеціальних закладів загальної середньої освіти (F 70). Чернівці : Букрек, 2019. 200 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-28

Номер

Розділ

Статті