ПЕРІОДИЗАЦІЯ ТВОРЧОСТІ КОСТЯ ГОРДІЄНКА: ЗБЕРЕЖЕННЯ ТРАДИЦІЙ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/philspu/2023.4.16

Ключові слова:

періодизація, творча спадщина, художнє слово, конфлікт, традиція, інтерпретація.

Анотація

У статті вказано, що К. Гордієнко належить до когорти тих українських письменників, яких прийнято було називати радянськими, оскільки їхній творчий шлях припав на радянську добу. Наголошено, що в умовах безапеляційного панування офіційного дискурсу радянська критика продукувала ідеологічну рецепцію прози Костя Гордієнка. Дослідження містить інформацію про те, що гарну школу документальної творчості К. Гордієнко первісно пройшов у журналістиці. Уже в зрілому віці досвідчений письменник радив початківцям розпочинати шлях у літературу із журналістики. Дослідження містить інформацію, що К. Гордієнко був палким прихильником комун, у яких вбачав надійний спосіб організації бідняцького населення для повноцінного господарського життя. Саме тому він із симпатією написав кілька нарисових, документальних повістей на тему організації комун, створив кілька портретних оповідань з колоритними героями. Акцентовано на тому, що К. Гордієнко працював впевнено, досконало вивчаючи історичні матеріали, насамперед документальні праці та мемуарні твори про стихійні селянські виступи в Україні. Він прагнув дістатися до автентичного, не засміченого пізнішими ідеологічними інтерпретаціями матеріалу. У статті вказано, що особливого звучання набирають твори, в яких головною сюжетною лінією виступає конфлікт простих заробітчан із соціальною дійсністю. Типові риси таких образів виявляються в деталізованих описах зовнішності, поведінки, одягу й мови персонажів, які подаються автором з урахуванням соціальних та індивідуально-психологічних подробиць. У висновках зазначено, що з художніх творів К. Гордієнка можна помітити, що він максимально симпатизує своїм краянам. У художніх творах він наділяє їх привабливими рисами зовнішності, багатим внутрішнім світом і показує їх уміння протистояти жорстокому, байдужому світові. У закінченому варіанті такий цикл творів епічних жанрів сприймається як рухлива панорама народного життя, головним законом якого є дотримання вічних життєвих цінностей.

Посилання

Журба С.С. Художня практика у межах соцреалізму: досвід «подвійного життя» і «подвійного мислення» (рецензія на монографію Шарової Т.М. Автор і текст у системі соцреалізму: природа естетичного конформізму та поетика компромісу (на матеріалі творчості К. Гордієнка) (Мелітополь, 2019). Вісник Маріупольського державного університету. Серія «Філологія». 2020. Вип. 22. С. 96–98.

Кость Гордієнко: до 60-річчя з дня народження і 40-річчя літературної діяльності. Ленінська зміна. 1959. 20 листопада. С. 2.

Кочевський В. Лебединець: вірш. Соціалістична Харківщина. 1959. 31 жовтня. С. 3.

Острик М. Буймир – світ революційний. Радянська Україна. 1973. 7 лютого. С. 3.

Романенко О. Естетика і поетика соцреалізму: пострадянський варіант інтерпретації. Scientific Journal Virtus. 2020. № 44. С. 294–296.

Романченко І. Кость Гордієнко «Повість про комуну». Металеві дні. 1931. № 3–4. С. 90–92.

Смілянський Л. Кость Гордієнко: в кн.: Леонід Смілянський. Твори: у 4-х т. Київ : Дніпро, 1971. С. 3–21.

Чеховий М. К. Гордієнко «Мудриголови». Життя й революція. 1931. № 1–2. С. 171–173.

Шарова Т.М. Автор і текст у системі соцреалізму: природа естетичного конформізму та поетика компромісу (на матеріалі творчості К. Гордієнка) : монографія. Мелітополь : ФОП Однорог, 2019. 400 с.

Шарова Т. Літературний процес 20-х років ХХ століття та механізми формування політичного дискурсу. European Applied Sciences. 2018. № 2. Р. 28–30.

Шарова Т. Літературно-художня творчість у радянській парадигмі: практики адаптації, логіка та аргументи конформізму. Збірник наукових праць. Філологічні науки. Миколаїв : МНУ імені В.О. Сухомлинського, 2018. № 1 (21). C. 143–149.

Шарова Т. Філософські візії прози К. Гордієнка. Наукові праці Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка : збірник наукових праць. Філологічні науки. Кам’янець-Подільський : Аксіома, 2017. Вип. 45. С. 235–238.

Ющенко О. Побачення красою: К. Гордієнкові – 85. Прапор. 1984. № 10. С. 113.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-22

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВО