СЕМАНТИЧНА ДЕРИВАЦІЯ ТЕРМІНІВ ОСВІТИ Й НАУКИ

Автор(и)

  • Алла Анатоліївна Таран Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького https://orcid.org/0000-0001-8091-1477

DOI:

https://doi.org/10.32782/philspu/2024.6.9

Ключові слова:

мовна динаміка, семантичні зміни, лексикон освіти й науки, семантична інновація, термін, лексичне значення

Анотація

У статті проаналізовано семантичні інновації у сфері освіти й науки на матеріалі сайту Міністерства освіти і науки України. З’ясовано, що неосемантизми репрезентують несподівані змістові зв’язки, концентрують актуальні, суспільно значущі думки, вносять нові аспекти до української мовної картини світу. На матеріалі семантичних інновацій царини освіти і науки простежено тенденції оновлення сучасного українського лексикону. Звернено увагу на позамовні й мовні детермінанти змін у мовній свідомості сучасного українця та у відображенні їх у нових номінаціях. Простежено вплив інновацій на структуру лексикону освіти й науки, досліджено парадигматичні, синтагматичні та епідигматичні відношення між мовними одиницями, з’ясовано чинники збереження рівноваги між тенденціями інтернаціоналізації (відкритістю української мови до процесів глобалізації) та націоналізації (збереженням її національної самобутності). Тенденцію до деталізації й спеціалізації понять у мовній свідомості українців доводять вербалізатори нових аспектів у сучасному українському лексиконі. Нові потреби й вимоги суспільної практики виражають у складених номінаціях прикметники. Обґрунтовано, що трансформації у сфері освіти і науки України, а також зміни у сферах наукової та інноваційної діяльності в закладах освіти зумовлюють активні семантичні перетворення слів у текстах освітнього й наукового спрямування. Дослідження семантичних інновацій сфери освіти й науки свідчить, що лексичній і словотвірній системам мови властиве саморегулювання під впливом мовної практики та динаміки мовних норм, а отже, перебіг різноспрямованих процесів оновлення не призводить до дестабілізації, а лише сприяє їхній переорганізації для виконання нових когнітивних і комунікативних завдань соціуму.

Посилання

Вплив суспільних змін на розвиток української мови : монографія / відп. ред. Є.А. Карпіловська. Київ : Видавничий дім Дмитра Бураго, 2017. 654 с.

Горецький Я. Динамічність і динаміка в мові. Мовознавство. 1988. № 6. С. 7–10.

Етимологічний словник української мови : у 7 т. Т. 3. / гол. ред. О.С. Мельничук. Київ : Наукова думка, 1989. 553 с.

Жайворонок В.В. (ред.). Словник української мови. Київ : Просвіта, 2016. 1316 с.

Словник іншомовних слів / за ред. О.С. Мельничука. Київ, 1977. 775 с.

Словник української мови : в 11 т. / гол. ред. І.К. Білодід. Київ : Наукова думка, 1970–1980.

Словник української мови в 11 т. Додатковий том : у 2-х кн. Київ : Видавничий дім Дмитра Бураго, 2017.

Сніжко Н.В. Моделі багатозначності українських іменників (за матеріалами тлумачної лексикографії). Лексикографічний бюлетень. 2010. Вип. 19. С. 83–94.

Сучасний словник іншомовних слів / уклад. О.І. Скопненко, Т.В. Цимбалюк. Київ : Довіра, 2006. 789 с.

Тараненко О.О. Полісемічний паралелізм і явище аналогії. Київ : Наукова думка, 1980. 115 с.

Breal M. Essai de semantigue (Science des significations). Paris : Librairie Hachette at C, 1897.

Оxford Learner’s Dictionaries: Oxford Learner’s Dictionaries. URL: https://www.oxfordlearnersdictionaries.com.

Paul H. Principien der Sprachgeschichte. Halle, 1937. 309 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-02