ПОЧАТКОВА ОСВІТА У СФЕРІ АКОРДЕОННО-БАЯННОГО МИСТЕЦТВА БУКОВИНИ: ІСТОРІЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/art/2024.2.13

Ключові слова:

акордеон, баян, початкова музична освіта, Буковина, педагоги, музичні школи, акордеонно-баянне мистецтво Буковини

Анотація

У статті аналізується процес становлення та розвитку початкової освіти акордеонно-баянного мистецтва Буковини. Розглядаються історичні аспекти виникнення музичних шкіл у регіоні, зокрема в містах Чернівці, Вижниця, Кельменці, Сторожинець, Хотин, Новодністровськ, Заставна, Сокиряни, Новоселиця, Берегомет, Путила й інших. Спеціальний акцент робиться на випускниках цих шкіл, які прославилися на міжнародних конкурсах і залишили помітний слід у сучасному музичному світі, що свідчить про високий рівень професіоналізму та мистецького потенціалу буковинських музичних освітніх установ. Висвітлюється внесок педагогів у розвиток акордеонно-баянної музичної освіти не лише для краю, а й для української культури загалом. Особлива увага приділяється впровадженню класу гри на акордеоні та баяні в Дитячій музичній школі № 1 у місті Чернівці наприкінці 40-х років ХХ століття, що стало основою для розвитку подібних напрямів в інших населених пунктах регіону. Аналізуються умови, що стимулювали виникнення мережі музичних шкіл у різних районах Чернівецької області, зокрема відкриття класів гри на акордеоні та баяні в цих закладах. Для зручності аналіз базується на адміністративних районах області, які функціонували до 2020 року. Обговорюється значення акордеонно-баянного мистецтва як складової частини національної музичної спадщини та його взаємодія з іншими музичними жанрами. Детально розглядаються основні досягнення та проблеми, з якими стикається ця галузь мистецтва в сучасному світі. Також намічаються перспективи подальших досліджень у цьому напрямі, зокрема необхідність більшої уваги до розвитку програм і методик навчання акордеонно-баянного мистецтва, сприяння талановитим молодим музикантам і створення умов для їхнього творчого зростання та професійного самовираження.

Посилання

Вишпінська Я. Музична освіта Буковини : досвід, тенденції, перспективи : навчальний посібник. Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2011. 264 с.

Гіна Георгій (Юрій) Миколайович. URL: https://musical-world.com.ua/artists/gina-georgij-mykolajovych/ (дата звернення: 20.04.2024).

Демочко К. Мистецька Буковина: Нариси з минулого. Чернівці : Книги – ХХІ, 2008. 336 с.

Душний А., Пиц Б. Львівська школа баянно-акордеонного мистецтва : довідник. Дрогобич : Посвіт, 2010. 216 с.

Історія музичної культури й освіти Буковини : навчальний посібник / А. Кушніренко та ін. Чернівці : Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2011. 376 с.

Рихло П. «Ми були розмаїттям у єдності»: До проблеми синтезу буковинської культури. Вікно у світ. 2000. Ч. 2 (11). С. 158–168.

Саїнчук К. Музична освіта Буковини. Чернівці : Золоті литаври, 2011. 320 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-03