РОЛЬ ДЕТЕРМІНАЦІЇ У РОЗВИТКУ ЗВУКОРЕЖИСЕРСЬКОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/art/2023.1.5

Ключові слова:

детермінація, детермінізм, звукорежисерська компетенція, звукорежисер, виконавська інтерпретація, музичне виконавство.

Анотація

Стаття присвячена конкретизації ролі детермінації у розвитку звукорежисерської компетенції здобувачів вищої освіти. У статті визначено поняття «детермінація», що введене у науковий обіг на початку ХХ століття, узагальнено зміст дефініції «детермінація» як філософської категорії на сучасному етапі розвитку філософії. Охарактеризовано кристалізацію ідеї детермінації та еволюцію змісту дефініції «детермінація» у історичній ретроспективі від поглядів Арістотеля до сучасності. Диференційовано поняття детермінізму, причинності (каузальності), взаємозв’язку та спрямованої взаємодії в категоріях філософії. Узагальнено різні підходи до змісту детермінації, які сформувалися у філософії та науці історично. Охарактеризовано розвиток детермінації на сучасному етапі, що позначається подальшим узагальненням цієї дефініції та виокремленням нових її різновидів. Визначено культурний детермінізм, який розглядається як концепція, за якою явища духовної культури відіграють певну роль у розвитку суспільства; а культура сприймається як відносно автономне утворення, незалежно від інших сфер життя. Узагальнено значення навчальних дисциплін історико-теоретичної та музикознавчої підготовки, які інтегрують детермінацію у свій зміст. Розглянуто музичне виконавство на прикладі гри та визначено подібність музики, звукорежисури та гри. Охарактеризовано існування музичного образу у виконавській інтерпретації музичних творів у дискурсі творчості. Зроблено акцент на співтворчості власне виконавця та звукорежисера, яка виникає у процесі концертного виконання музичного твору. Робиться висновок, що детермінація має напрочуд вагоме значення та відіграє важливу роль у розвитку звукорежисерської компетенції здобувачів вищої освіти та впливає як на освітній процес, так і на професійну діяльність випускників у процесі роботи за фахом.

Посилання

Belnap N. Newtonian Determinism to Branching Space-Times Indeterminism in Two Moves. Synthese. 2012. № 188. P. 5–21.

Bimber B. Three faces of technological determinism. / In M.R. Smith & L. Marx (Eds.). Does technology drive history? The dilemma of technological determinism. Cambridge, MA : The MIT Press. 1994. Р. 79–100.

Bishop R.C. Deterministic and Indeterministic Descriptions / In H. Atmanspacher and R. Bishop (eds.). Between Chance and Choice. Imprint Academic. 2002. P. 5–31.

Chacon R., Batres Y., & Cuadros F. Teaching deterministic chaos through music. Physics Education. 1992. № 27. P. 151–154.

Chudzicka-Czupala A., Lupina-Wegener A., Borter S., Hapon N. Students’ Attitude Towards Cheating in Switzerland, Ukraine and Poland. The New Educational Review. 2013. № 32(2). P. 66–76.

Duit R., Roth W.M., Komorek M., & Wilbers J. Fostering conceptual change by analogies – Between Scylla and Carybdis. Learning and Instruction. 2001. № 11. Р. 283–303.

Dupré J. Human Nature and the Limits of Science. Oxford : Oxford University Press. 2001. 201 p.

Kane R. A Contemporary Introduction to Free Will. New York, Oxford : Oxford University Press, 2005. 208 р.

Laws P.W. A unit on oscillations, determinism and chaos for introductory physics students. American Journal of Physics. 2004. № 72(4). Р. 446–452.

Werndl C. The Oxford Handbook of Philosophy of Science. Oxford : Oxford University Press. 2016. 940 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-19