МІЖДИСЦИПЛІНАРНИЙ АНАЛІЗ РОЗВИТКУ ЗВ’ЯЗНОГО МОВЛЕННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ З АУТИСТИЧНИМИ ПОРУШЕННЯМИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/inclusion/2024.4.5

Ключові слова:

аутизм, зв’язне мовлення, дошкільний вік, корекційна педагогіка, спеціальна освіта, мовленнєві порушення, соціальна адаптація, комунікативні навички, індивідуальний підхід, міждисциплінарний аналіз

Анотація

Стаття присвячена міждисциплінарному аналізу розвитку зв’язного мовлення дітей дошкільного віку з аутистичними порушеннями, яка є актуальною темою в сучасній корекційній педагогіці. Робота базується на комплексному підході до вивчення мовленнєвих особливостей дітей з аутизмом, враховуючи психологічні, педагогічні, неврологічні аспекти. У статті викладено глибокий аналіз літератури, результати спостережень та експериментів, що дозволяє отримати цілісне уявлення про особливості зв’язного мовлення дітей дошкільного віку. Особлива увага приділяється ідентифікації мовленнєвих порушень, таких як ехолалія, обмежений словниковий запас, труднощі з розумінням та використанням мови в соціальних контекстах. Методологія дослідження охоплює широкий спектр підходів, включаючи якісний та кількісний аналіз даних, зібраних за допомогою спостережень, тестувань та інтерв’ю з педагогами та батьками дітей. Такий комплексний підхід дозволяє забезпечити надійність та об’єктивність отриманих результатів. Одним із ключових висновків статті є підтвердження гіпотези про значний вплив аутизму на розвиток зв’язного мовлення, що виявляється в різноманітних мовленнєвих особливостях і труднощах комунікації. Важливим аспектом є також розгляд стратегій і методів корекційної роботи, спрямованих на підтримку мовленнєвого розвитку та соціальної адаптації дітей з аутистичними порушеннями. У статті акцентується на необхідності розробки індивідуальних підходів під час корекційної роботи з кожною дитиною, враховуючи її особистісні особливості, рівень розвитку мовлення та специфіку аутистичних порушень. Такий підхід дозволить ефективно інтегрувати дитину в соціальне середовище та сприяти її повноцінному розвитку. Результати дослідження мають важливе практичне значення для фахівців у галузі спеціальної освіти надаючи цінні рекомендації щодо методів та прийомів роботи з дітьми з аутистичними порушеннями. Також стаття може слугувати основою для подальших досліджень у означеній сфері. Висновки статті вказують на необхідність подальшого вивчення мовленнєвого розвитку дітей з аутистичними порушеннями, а також розробки нових ефективних методик корекції та підтримки, що сприятимуть їх соціалізації та успішній інтеграції у суспільство.

Посилання

Базима Н.В. Обгрунтування методики формування мовленнєвої активності у дітей з аутистичними порушеннями старшого дошкільного віку/ Наук.-метод. ж-л «Логопедія». 2015. No 7. С. 13–17.

Богуш А. М. Мовленнєвий розвиток дітей від народження до 7 років: монографія. Київ: Видавничий Дім «Слово», 2010. Розділ IV. C. 195–311.

Борович Р.Р. Шляхи розв’язання проблем раннього дитячого аутизму. Дитина з особливими потребами. 2019. No 5. С. 4–8.

Гавриш Н. В. Методика розвитку зв’язного мовлення дітей дошкільного віку : навч.-метод. посібник. Луганськ: Альма-матер, 2005. 438 с.

Конопляста С. Ю., Косинкіна В. О. До проблеми мовленнєвої активності дітей дошкільного віку з аутистичними проявами. Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. Серія 19. Корекційна педагогіка та спеціальна психологіям : зб. наук. праць. Київ: НПУ імені М. П. Драгоманова, 2013. № 24. С. 134–138.

Логвінова І. П. Особливості формування невербальних засобів комунікативної діяльності у дітей дошкільного віку з розладами спектру аутизму: автореф. дис…на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук. Київ, 2013. 21 с.

Максименко С. Д. Розвиток психіки в онтогенезі : в 2 т. Київ: Форум, 2002. 335 с.

Мартиненко І. В. Особливості міжособистісної комунікації у дітей із нормальним та порушеним мовленнєвим розвитком. Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. Серія 19. Корекційна педагогіка та спеціальна психологіям : зб. наук. праць. Київ: НПУ імені М. П. Драгоманова, 2013. № 24. С. 321–326

Островська К. О. Базима Н. В. Засади комплексної психолого-педагогічної допомоги дітям з аутизмом. Монографія. Львів : Тріада плюс, 2012. 520 с. Розвиток мовленнєвої активності дітей з аутистичними порушеннями старшого дошкільного віку : навчально- методичний посібник. Київ: ДІА. 2017. 191 с.

Рождественська М. В. Синдром органічного аутизму у дітей із ЗПР. Дефектологія. 2002. № 2. С. 88–93

Романчук О. Розлади спектру аутизму в запитаннях та відповідях. Львів: Колесо, 2009. 168 с.

Свідерська М.М. Стан сформованості рецептивного мовлення в молодших школярів із комплексними порушеннями психофізичного розвитку. Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології: наук. журнал / голов. ред. А. А. Сбруюва. Суми: Вид-во СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2018. No 8 (82). С. 246–256.

Синьов В. М., Шевцов А. Г. Нова стратегія розвитку корекційної педагогіки в Україні. Дефектологія. 2004. № 2. С. 6–10

Скрипник Т.В. Феноменологія аутизму : Монографія. Київ: Видавництво «Фенікс», 2010. 320 с.

Сухіна І., Риндер І., Скрипник Т. Психологічна модель раннього втручання для дітей з аутизмом : посібник. Київ – Чернівці : Букрек, 2017. 192 с.

Тарасун В.В. Аутологія : теорія і практика : підручник. К. : Вадекс, 2018. 590 с.

Хворова Г. М. Комплексна психолого-педагогічна технологія корекції розвитку активності дитини з аутизмом : автореф. дис. ... канд. пед. наук: 13.00.03. Київ, 2010. 22 с.

Шеремет М. К., Базима Н. В. Розуміння та виконання інструкцій дошкільниками з аутизмом. Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. Серія 19: Корекційна педагогіка та спеціальна психологія. 2017. Вип. 34. 190 с.

Шульженко Д. І. Аутизм – не вирок. Львів: Кальварія, 2010. 224 с.

Kanner L. Autistic disturbances of affective contact. Nervous Child. 1943. № 2. р. 217–250

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-02

Номер

Розділ

Статті