ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ВМІСТУ ВІТАМІНІВ Р І С У ЕКСТРАКТАХ ЧАЮ РІЗНИХ ТОРГОВЕЛЬНИХ МАРОК

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/naturalspu/2023.2.8

Ключові слова:

чай, вітамін Р, рутин, вітамін С, аскорбінова кислота, біологічно активні речовини.

Анотація

У статті представлено результати порівняльного аналізу вмісту таких біологічно активних речовин, що містяться у чаю, як біофлавоноїди, що володіють Р-вітамінною активністю, та вітаміну С (аскорбінової кислоти), які проявляють потужні антиоксидантні, протипухлинні властивості тощо. Визначення вмісту цих біологічно активних речовин у чайних екстрактах дозволяє робити висновки про якість чайної сировини. У роботі представлено та проаналізовано вміст цих речовин у екстрактах різних видів чаю: зеленого та чорного різних торговельних марок, а також наведено результати кореляційного аналізу співвідношення цінової категорії вибраних торговельних марок чаю та вмісту у них вітамінів Р у перерахунку на рутин та С. Для дослідження було вибрано десять зразків зеленого та десять зразків чорного чаю різних торговельних марок, які були придбані у торговельних закладах міста Суми. Одержані в ході дослідження дані показують, що у середньому вміст таких біологічно активних речовин, як вітаміни Р і С, приблизно у два рази вищий у зеленому чаю порівняно із чорним. Цей факт може бути пояснений тим, що чорний чай піддається процесу ферментації, який суттєво впливає не тільки на органолептичні характеристики чаю, але й на біохімічні показники, у тому числі і на вміст вітамінів Р і С. Аналіз співвідношення ціни досліджуваних зразків чаю та вмісту у них цих біологічно активних сполук показав, що найдорожчі досліджувані зразки зеленого та чорного чаю, ціна яких перевищувала сто гривень, мали нижчі показники вмісту в них вітамінів Р та С порівняно з іншими, дешевшими зразками. Низькі значення вмісту досліджуваних біологічно активних речовин у чаю можуть бути результатом неналежної якості самої чайної сировини або ж недотриманням технології її переробки чи зберігання готової продукції.

Посилання

Horie M., Nara K., Sugino S., Umeno A., Yoshida Y. Comparison of antioxidant activities among four kinds of Japanese traditional fermented tea. Food Sci. Nutr. 2017. Vol. 5. P. 639–645. DOI: 10.1002/fsn3.442.

Chupeerach C., Aursalung A., Watcharachaisoponsiri T., et al. The effect of steaming and fermentation on nutritive values, antioxidant activities, and inhibitory properties of tea leaves. Foods. 2021. Vol. 10. № 1. P. 117–134. DOI: 10.3390/ foods10010117.

Yu S., Zhu L., Wang K., Yan Y., He J., Ren Y. Green tea consumption and risk of breast cancer. A systematic review and updated meta-analysis of case-control studies. Medicine. 2019. Vol. 98. № 27. P. 27–38. DOI: 10.1097/ MD.0000000000016147.

Барабой В.А. Катехины чайного растения: структура, активность, применение. Біотехнологія. 2008. Т. 1. № 3. С. 25–36.

Онищук О.О. Оптимізація визначення вмісту антиоксиданту таніну. Хімія, біо- і нанотехнології, екологія та економіка в харчовій і косметичній промисловості : збірник матеріалів VІІ Міжнародної науково-практичної конференції, 7–8 жовтня 2019 р. Харків, 2019. С. 165–168.

Назаренко Н.В. Вміст рутину в чайній продукції та його вплив на здоров’я людини. Вісник Черкаського університету. Серія «Біологічні науки». 2017. № 1. С. 72–75.

Павлик О.М., Маркевич Д.В. Визначення деяких біологічно активних речовин у різних сортах чаю. Актуальні питання підготовки майбутнього вчителя хімії: теорія і практика : збірник наукових праць. Вінниця : ТОВ «Нілан-ЛТД», 2020. Вип. 6. С. 44–48.

Государственная Фармакопея СССР: 10 издание / 1 т. Москва : Медицина, 1987. 335 с.

Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения витамина C: ГОСТ 24556-89 (межгосударственный стандарт). Mосква : ИПК. Издательство стандартов, 2003. 10 с.

Лучнікова С.А., Харченко Ю.В. Визначення вмісту біофлавоноїдів у екстрактах чаю різних торговельних марок. Збірник наукових праць ΛΌГOΣ. 2022. DOI: 10.36074/logos-11.11.2022.15.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-03