COMPARATIVE ASSESSMENT OF THE CONTENT OF VITAMINS P AND C IN TEA EXTRACTS OF VARIOUS COMMERCIAL TEA BRANDS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/naturalspu/2023.2.8

Keywords:

tea, vitamin P, rutin, vitamin C, ascorbic acid, biologically active substances.

Abstract

The article presents the results of a comparative analysis of the content of biologically active substances contained in tea, such as bioflavonoids with P-vitamin activity and vitamin C (ascorbic acid), which have powerful antioxidant, antitumor properties, etc. Determining the content of these biologically active substances in tea extracts allows draw conclusions about the quality of tea raw materials. The paper presents and analyzes the content of these biologically active substances in extracts of various types of tea: green and black of various brands, as well as the results of a correlation analysis of the ratio of the price category of selected brands of tea and the content of vitamins P, in terms of rutin, and C in them. Ten samples of green and ten samples of black tea of various brands were selected for the study, which were bought in trade establishments of the Sumy city. The data obtained during the study show that, on average, the content of biologically active substances such as vitamins P and C is about twice as high as in green tea compared to black tea. This fact can be explained by the fact that black tea undergoes a fermentation process, which has a significant impact not only on the organoleptic characteristics of tea, but also on biochemical parameters, including the content of vitamins P and C. The active compounds showed that the most expensive studied samples of green and black tea, the price of which exceeded one hundred hryvnia, had lower levels of vitamins P and C in them compared to other, cheaper samples. Low values of the content of the studied biologically active substances in tea may be the result of inadequate quality of the tea raw material itself or non-compliance with the technology of its processing or storage of finished products.

References

Horie M., Nara K., Sugino S., Umeno A., Yoshida Y. Comparison of antioxidant activities among four kinds of Japanese traditional fermented tea. Food Sci. Nutr. 2017. Vol. 5. P. 639–645. DOI: 10.1002/fsn3.442.

Chupeerach C., Aursalung A., Watcharachaisoponsiri T., et al. The effect of steaming and fermentation on nutritive values, antioxidant activities, and inhibitory properties of tea leaves. Foods. 2021. Vol. 10. № 1. P. 117–134. DOI: 10.3390/ foods10010117.

Yu S., Zhu L., Wang K., Yan Y., He J., Ren Y. Green tea consumption and risk of breast cancer. A systematic review and updated meta-analysis of case-control studies. Medicine. 2019. Vol. 98. № 27. P. 27–38. DOI: 10.1097/ MD.0000000000016147.

Барабой В.А. Катехины чайного растения: структура, активность, применение. Біотехнологія. 2008. Т. 1. № 3. С. 25–36.

Онищук О.О. Оптимізація визначення вмісту антиоксиданту таніну. Хімія, біо- і нанотехнології, екологія та економіка в харчовій і косметичній промисловості : збірник матеріалів VІІ Міжнародної науково-практичної конференції, 7–8 жовтня 2019 р. Харків, 2019. С. 165–168.

Назаренко Н.В. Вміст рутину в чайній продукції та його вплив на здоров’я людини. Вісник Черкаського університету. Серія «Біологічні науки». 2017. № 1. С. 72–75.

Павлик О.М., Маркевич Д.В. Визначення деяких біологічно активних речовин у різних сортах чаю. Актуальні питання підготовки майбутнього вчителя хімії: теорія і практика : збірник наукових праць. Вінниця : ТОВ «Нілан-ЛТД», 2020. Вип. 6. С. 44–48.

Государственная Фармакопея СССР: 10 издание / 1 т. Москва : Медицина, 1987. 335 с.

Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения витамина C: ГОСТ 24556-89 (межгосударственный стандарт). Mосква : ИПК. Издательство стандартов, 2003. 10 с.

Лучнікова С.А., Харченко Ю.В. Визначення вмісту біофлавоноїдів у екстрактах чаю різних торговельних марок. Збірник наукових праць ΛΌГOΣ. 2022. DOI: 10.36074/logos-11.11.2022.15.

Published

2023-04-03