ANALYSIS OF VALUABLE CHARACTERISTICS OF DOMESTIC VARIETIES OF SOFT WINTER WHEAT AS A SOURCE MATERIAL FOR THE SELECTION OF NEW HIGH-YIELDING VARIETIES IN THE CONDITIONS OF THE IVANIVSKA RESEARCH AND SELECTION STATION
DOI:
https://doi.org/10.32782/naturalspu/2023.1.8Keywords:
selection, source material, soft winter wheat, variety, plant height, weight 1000 grains productivity, Ivanivska research and selection stationAbstract
The article highlights the results of a study of the breeding value for a number of main economic and valuable traits (plant height, weight of 1000 grains, yield) of twenty-five varieties of soft winter wheat of domestic selection at the collection yard of the Ivanovska research and breeding station of the Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet of the National Academy of Sciences of Ukraine. It is noted that the organization and technology of growing soft winter wheat on the plots of the collection nursery of the Ivanivska research and selection station corresponds to the generally accepted classical methods, which are widely used in breeding practice in the process of creating soft winter wheat plots and in the research case. It was established that all studied varieties of the lutescens type compared to the standard (Pearl of the forest-steppe) have an average of 16% higher plant height, 4% greater mass of 1000 grains and significantly – 44%, higher yield than the standard. It was established that 75% of the studied variety samples of the erythrospermum type compared to the standard (Poliska 90) are more stunted, characterized by 10–20% less mass of 1000 grains, at the same time in terms of yield, 94% of the investigated varietal samples of this variety exceed the standard – on average by almost 24%. It has been shown that the soft winter wheat of the lutescens type – Trudivnytsia Myronivska, Privitna and Pishna, the type of the erythrospermum variety Lyutenka combine low height with high ear productivity and yield, therefore they are valuable raw materials as donors for short stem and high productivity for further selection work aimed at creating new highly adaptive varieties of soft winter wheat with high yield and grain quality in the conditions of the southern forest-steppe of Ukraine. It is shown that practically all studied varieties of soft winter wheat of domestic selection can serve as sources for further selection practice, and can also be used in production crops as promising for the southern Forest Steppe of Ukraine in terms of productivity.
References
Бурденюк-Тарасевич Л.А. Главные направления селекции озимой пшеницы с повышенным адаптивным потенциалом в условиях Лесостепи и Полесья Украины. Вісн. Білоцерківського державного аграрного університету. 2008. Вип. 52. С. 12–18.
Влаcенко В.А., Коломiєць Л.А., Маринка C.М. Викориcтання вихiдного матерiалу рiзних типiв розвитку в cелекцiї озимої пшеницi. Фактори екcпериментальної еволюцiї органiзмiв: Матерiали Мiжнар. наук.-практ. конф., Алушта, 2003. С. 245–249.
Глуховa Н.A. Перcпективи cелекцiї cортiв озимої м’якої пшеницi з пiдвищеним рiвнем aдaптивноcтi в Лicоcтепу Укрaїни. Доcягнення i проблеми генетики, cелекцiї тa біотехнології. Київ : Логоc, 2007. С. 60–68.
Діордієва І.П. Характеристика ліній пшениці м’якої озимої, створених за участю пшениці спельти. Генетичні ресурси рослин. Умань, 2019. С. 57–64.
Єльнiков М.I., Грiдiн М.М., Звягiн A.Ф. Теоретичне обґрунтувaння, удоcконaлення тa результaти прaктичного викориcтaння методiв cелекцiї озимої пшеницi нa адаптивність. Хaркiв : IР iм. В.Я. Юр’євa УAAН, 2008. С. 5–41.
Іванівська дослідно-селекційна станція інститут цукрових буряків Української академії аграрних наук. URL: https://agrarii-razom.com.ua/organizacii-derwavnuj-reestr-sortiv/394.
Кочмарський В.С. Створення вихідного матеріалу та сортів пшениці м’якої озимої на підвищену адаптивність для Лісостепу України : автореферат. Дніпропетровськ, 2013. 36 с.
Кочмарський В.С., Колючий В.Т., Власенко В.А. Технології вирощування сучасних сортів пшениці м’якої озимої в Лісостепу України. Посібник українського хлібороба. 2009. С. 217–224.
Ларченко К.А., Моргун В.В. Ознаки якості зерна пшениці та методи їх поліпшення. Физиология и биохимия культ. растений. 2010. Т. 42. № 6. С. 463–474.
Мазур О.В. Лозiнcький М.В. Cелекцiя та наciнництво польових культур: монографія. Вiнниця : «ТВОРИ», 2020. 181 с.
Орлюк А.П., Гончарова К.В. Адаптивний і продуктивний потенціал пшениці: монографія. Херсон : Айлант, 2002. 276 с.
Рябовол Я.С., Рябовол Л.О. Створення нових селекційних матеріалів пшениці м’якої озимої за гібридизації еколого-географічно віддалених сортів. Вісник Уманського національного університету садівництва. 2016. № 1. С. 69–71.
Сорт Перлина Лісостепу. URL: http://www.bc-selecstation.com.ua/ua/pearl_lisostepu/.
Сорт Поліська 90. URL: http://agro.gov.ua/kulturi/sorti/poliska-90.html.
Шелепов В.В., Гаврилюк М.М., Чебаков М.П. Селекція, насінництво та сортознавство пшениці. Миронівка : Миронівська друкарня, 2007. 405 с.