ORGANIC PRODUCTION: RESEARCH IN THE CONTEXT OF THE SUMY REGION
DOI:
https://doi.org/10.32782/naturalspu/2024.2.8Keywords:
organic products, organic production, Sumy region, population health.Abstract
This paper analyzes the dynamics of organic production in Ukraine, the characteristics of organic products, their impact on the environment and human health. It is shown that Ukraine has significant potential for organic production, however, some regions are significantly lagging behind in this direction compared to others. Sumy region is an example of such a low level of popularity of consumption and production of organic products. Studying the level of public awareness of organic products is important and necessary for understanding the prospects and barriers to the introduction of organic production at the local level. Therefore, a survey of the population of Sumy region of different ages was conducted to determine the level of public awareness of the benefits of organic products, consumer preferences and their readiness to perceive organic products. The results of the study show that almost half of the respondents have partial knowledge of organic production, while 8% of the respondents have no knowledge of it at all. Most people understand what organic products are and believe that they are good for their health because they contain fewer harmful chemicals. It was found that the main sources of information about organic production are social media and educational institutions. The role of television in this aspect turned out to be less significant. The authors identified the main factors influencing the choice of the population, including the higher cost of organic products, the lack of such products in stores and insufficient awareness of their advantages and features among consumers. Most of the respondents believe that the production of organic products should be developed in Ukraine. Based on the results of the survey, a number of recommendations were formulated for the further development of organic production in Sumy region and the popularization of organic products among the population.
References
Діагностика ставлення споживачів Львівщини до виробництва і споживання органічних продуктів харчування / Р. І. Тринько та ін. Вісник аграрної науки. 2015. № 3. С. 63–68.
Ращенко А.В. До питання дослідження передумов формування потреб населення в органічній продукції. Збірник наукових праць [Буковинського університету]. Економічні науки. 2017. № 13. С. 151–158.
Милованов Є.В. Історія становлення концепції Organic 3.0 та перспективи її подальшого розвитку в Україні. Збалансоване природокористування. 2018. № 3. С. 15–25.
IFOAM – organics international. URL: https://www.ifoam.bio/.
Amons S. State and prospects of development of organic production in ukraine. Agriculture and forestry. 2021. № 3. P. 221–236.
Про затвердження Порядку сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 жовтня 2019 р. № 970 : Постанова Каб. Міністрів України від 21.10.2020 р. № 1032 : станом на 7 лип. 2022 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1032-2020-п#Text.
Карпенко О.О., Муравкіна М.О. Оцінка еколого-економічних наслідків від нераціонального використання пестицидів на регіональному рівні. Економічні інновації: збірник наукових праць. Одеса, 2012. Вип. 48. С. 140–149.
Naidonova O.E. Dynamics of microflora number and biochemical activity in typical chernozem under pesticides complex application. Agrochemistry and Soil Science. Collected papers. 2020. №. 90. P. 65–75.
Милованов Є. Принципи здоров’я як вагомий фактор впливу на розвиток органічного сільського господарства України. Вісник Тернопільського національного економічного університету. 2019. Вип. 1. С. 160–176.
Алергени, канцерогени та їх вплив на здоров’я людини / О. Колісниченко та ін. Інноваційні тенденції сьогодення в сфері природничих, гуманітарних та точних наук : матеріали III Міжнар. наук. конф., м. Рівне, 29 верес. 2023 р. Вінниця, 2023. С. 153–155.
Allergic diseases and atopic sensitization in children related to farming and anthroposophic lifestyle – the PARSIFAL study. / Alfven T. et al. Allergy. 2006. Vol. 61, №. 4. P. 414–421.
Association between organic food consumption and metabolic syndrome: cross-sectional results from the NutriNet-Santé study. / Baudry J. et al. European journal of nutrition. 2017. Vol. 57, № 7. P. 2477–2488.
The effects of Italian Mediterranean organic diet (IMOD) on health status. / De Lorenzo A. et al. Current pharmaceutical design. 2010. Vol. 16, № 7. P. 814–824.
Organic food consumption is associated with inflammatory biomarkers among older adults. / Ludwig-Borycz E. et al. Public health nutrition. 2020. P. 1–26.
Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. / Barański M. et al. British journal of nutrition. 2014. Vol. 112, № 5. P. 794–811.
Organic food in the diet: exposure and health implications. / Brantsæter A.L. et al. Annual review of public health. 2017. Vol. 38, № 1. P. 295–313.
Mazar N., Zhong C.-B. Do green products make us better people? Psychological science. 2010. Vol. 21, № 4. P. 494–498.
Славгородська Ю.В. Виробництво органічної продукції в Україні: стан та перспективи. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2016. № 4. С. 49–54.
Органічна карта України 2021. Organicinfo URL: https://organicinfo.ua/infographics/organic-map-ofukraine-2021/.
Ремізов А., Дайнеко О. Аналіз українського органічного сектору. 8 місяців від початку повномасштабної війни в Україні. 2022. 41 с. URL: https://organicinfo.ua/wp-content/uploads/2022/11/Ukrainian-Organic-Sector-Analysis_Oct2022_UA.pdf.