ОРГАНІЧНЕ ВИРОБНИЦТВО ТА СПОЖИВАННЯ:ДОСЛІДЖЕННЯ В КОНТЕКСТІ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ
DOI:
https://doi.org/10.32782/naturalspu/2024.2.8Ключові слова:
органічні продукти, органічне виробництво, Сумська область, здоров’я населення.Анотація
У роботі проаналізовано динаміку органічного виробництва в Україні, характеристики органічних продуктів, їх вплив на довкілля та здоров’я людини. Показано, що Україна має значний потенціал у органічному виробництві, проте деякі регіони значно відстають у цьому напрямку в порівнянні з іншими. Сумська область є прикладом такого низького рівня популярності споживання органічних продуктів. Дослідження рівня поінформованості населення щодо органічних продуктів має вагоме значення і є необхідним для розуміння перспектив та перешкод щодо впровадження органічного виробництва на місцевому рівні. Тому було проведено опитування населення Сумської області різних вікових груп для визначення рівня обізнаності населення про переваги органічних продуктів, їхніх уподобань та готовності до сприйняття органічної продукції. Результати проведеного дослідження свідчать, що майже половина респондентів мають часткові знання про органічне виробництво, у той же час 8 % опитаних не мають жодних знань про нього. Більшість розуміють, що таке органічні продукти і вважають, що вони є корисними для здоров’я, оскільки містять менше небезпечних хімічних речовин. З’ясовано, що основними джерелами інформації про органічне виробництво є соціальні медіа та навчальні заклади. Роль телебачення в цьому аспекті виявилася менш суттєвою. Авторами визначено основні фактори, які впливають на вибір населення, серед яких вища вартість органічних продуктів, відсутність таких продуктів у магазинах та недостатня поінформованість про їх переваги та особливості серед споживачів. Переважна більшість опитаних вважають, що виробництво органічних продуктів має розвиватись в Україні. На основі отриманих результатів опитування сформульовано ряд рекомендацій щодо подальшого розвитку органічного виробництва в Сумській області та популяризації органічних продуктів серед населення.
Посилання
Діагностика ставлення споживачів Львівщини до виробництва і споживання органічних продуктів харчування / Р. І. Тринько та ін. Вісник аграрної науки. 2015. № 3. С. 63–68.
Ращенко А.В. До питання дослідження передумов формування потреб населення в органічній продукції. Збірник наукових праць [Буковинського університету]. Економічні науки. 2017. № 13. С. 151–158.
Милованов Є.В. Історія становлення концепції Organic 3.0 та перспективи її подальшого розвитку в Україні. Збалансоване природокористування. 2018. № 3. С. 15–25.
IFOAM – organics international. URL: https://www.ifoam.bio/.
Amons S. State and prospects of development of organic production in ukraine. Agriculture and forestry. 2021. № 3. P. 221–236.
Про затвердження Порядку сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 жовтня 2019 р. № 970 : Постанова Каб. Міністрів України від 21.10.2020 р. № 1032 : станом на 7 лип. 2022 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1032-2020-п#Text.
Карпенко О.О., Муравкіна М.О. Оцінка еколого-економічних наслідків від нераціонального використання пестицидів на регіональному рівні. Економічні інновації: збірник наукових праць. Одеса, 2012. Вип. 48. С. 140–149.
Naidonova O.E. Dynamics of microflora number and biochemical activity in typical chernozem under pesticides complex application. Agrochemistry and Soil Science. Collected papers. 2020. №. 90. P. 65–75.
Милованов Є. Принципи здоров’я як вагомий фактор впливу на розвиток органічного сільського господарства України. Вісник Тернопільського національного економічного університету. 2019. Вип. 1. С. 160–176.
Алергени, канцерогени та їх вплив на здоров’я людини / О. Колісниченко та ін. Інноваційні тенденції сьогодення в сфері природничих, гуманітарних та точних наук : матеріали III Міжнар. наук. конф., м. Рівне, 29 верес. 2023 р. Вінниця, 2023. С. 153–155.
Allergic diseases and atopic sensitization in children related to farming and anthroposophic lifestyle – the PARSIFAL study. / Alfven T. et al. Allergy. 2006. Vol. 61, №. 4. P. 414–421.
Association between organic food consumption and metabolic syndrome: cross-sectional results from the NutriNet-Santé study. / Baudry J. et al. European journal of nutrition. 2017. Vol. 57, № 7. P. 2477–2488.
The effects of Italian Mediterranean organic diet (IMOD) on health status. / De Lorenzo A. et al. Current pharmaceutical design. 2010. Vol. 16, № 7. P. 814–824.
Organic food consumption is associated with inflammatory biomarkers among older adults. / Ludwig-Borycz E. et al. Public health nutrition. 2020. P. 1–26.
Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. / Barański M. et al. British journal of nutrition. 2014. Vol. 112, № 5. P. 794–811.
Organic food in the diet: exposure and health implications. / Brantsæter A.L. et al. Annual review of public health. 2017. Vol. 38, № 1. P. 295–313.
Mazar N., Zhong C.-B. Do green products make us better people? Psychological science. 2010. Vol. 21, № 4. P. 494–498.
Славгородська Ю.В. Виробництво органічної продукції в Україні: стан та перспективи. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2016. № 4. С. 49–54.
Органічна карта України 2021. Organicinfo URL: https://organicinfo.ua/infographics/organic-map-ofukraine-2021/.
Ремізов А., Дайнеко О. Аналіз українського органічного сектору. 8 місяців від початку повномасштабної війни в Україні. 2022. 41 с. URL: https://organicinfo.ua/wp-content/uploads/2022/11/Ukrainian-Organic-Sector-Analysis_Oct2022_UA.pdf.