ЗНАННЯ ПРО ГЛІКЕМІЧНИЙ ІНДЕКС ДЛЯ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ТА СПОРТУ
DOI:
https://doi.org/10.32782/olimpspu/2025.1.20Ключові слова:
здобувачі вищої освіти, майбутніх фахівців фізичної культури та спорту, знання про глікемічний індексАнотація
Одним з важливих параметрів, що впливає на процеси енергетичного забезпечення під час фізичних вправ, є глікемічний індекс (ГІ) продуктів харчування. Знання про ГІ є важливим для майбутніх фахівців фізичної культури і спорту, оскільки дозволяє оптимізувати харчування для покращення результатів, відновлення після навантажень та підтримки загального здоров’я атлетів і осіб, що займаються фізичними вправами з оздоровчими цілями.Метою дослідження є актуалізація знань про ГІ у процесі формування освітнього компоненту «Спортивне харчування» у освітніх програмах для підготовки майбутніх фахівців фізичної культури і спорту.Методологія. Теоретичні основи фізіології, біохімії та гігієни харчування. Основи раціонального та збалансованого харчування.Завдання дослідження: вивчення та аналіз наукової літератури щодо наявних даних про ГІ; інтеграція матеріалів для підготовки майбутніх фахівців фізичної культури і спорту під час формування освітнього компоненту «Спортивне харчування» у процесі його моделювання.Матеріали та методи. Метод теоретичного аналізу та узагальнення наукової літератури, моделювання.Наукова новизна дослідження полягає у узагальненні та актуалізації знань про глікемічний індекс у процесі моделювання освітнього компоненту «Спортивне харчування».Висновки. Знання про ГІ є необхідним для майбутніх фахівців фізичної культури і спорту, оскільки це допомагає не лише покращити фізичну працездатність атлетів, але й підтримувати їхнє здоров’я. Врахування ГІ продуктів у складі харчування сприяє оптимальному використанню енергії, відновленню після тренувань і забезпеченню розвитку витривалості. Враховуючи це, важливо інтегрувати навчання про ГІ в освітні програми підготовки фахівців у освітньому компоненті «Спортивне харчування».
Посилання
Горюк П.І., Гакман А.В. Основи спортивного харчування. Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2018. 74 с.
Коваль Н.І., Коваль І.І. Основи спортивного харчування. Січ. Харків, 2019. 192 с.
Мединський С.В. Дефініції понять «сфери та галузі фізичної культури» в нормативних документах. Актуальні проблеми розвитку спорту для всіх: досвід, досягнення, тенденції : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. Тернопіль : ТДПУ, 2012. С. 228-232.
Паришкура Ю.В., Підлужняк О.І.,Магула О.С., Гаврилова Н.М., Гетьман Л.М. Аспекти навчання консультуванню з харчування майбутніх фахівців фізичної культури і спорту. Олімпійський та паралімпійський спорт, випуск 2, 2024. С. 46-50.
Токарєв В. В., Грабовий А. І. Спортивне харчування. Київ, 2018. 180 с.
Шевченко Л.І. Фізіологія і харчування спортсменів. Державний університет фізичної культури. Київ, 2017. 208 с.
Atkinson F.S., Foster-Powell K., Brand-Miller J.C. (2008). International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008. Diabetes Care, 31(12), 2281-2283.
Bjorck I., Elmståhl H. (2009). The glycemic index of foods and its applications. American Journal of Clinical Nutrition, 89(4), 981-989.
Brand-Miller J.C., Colagiuri S. (2009). The glycemic index: A physiological classification of dietary carbohydrate. In Diabetes: Clinical Science in Practice. Wiley-Blackwell.P. 97-104).
Graham, T.E., Spriet L.L. (2004). Carbohydrate ingestion and muscle metabolism during exercise. Exercise and Sport Science Reviews, 32(3), 112-118.
Wolever T.M.S., Jenkins D.J.A. (2006). The glycemic index: Methodology and clinical implications. American Journal of Clinical Nutrition. 64(3), 488-493.