АСПЕКТИ НАВЧАННЯ КОНСУЛЬТУВАННЮ З ХАРЧУВАННЯ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ

Автор(и)

  • Юлія Володимирівна Паришкура Державний торговельно-економічний університет https://orcid.org/0000-0002-8777-1726
  • Олександр Іванович Підлужняк Вінницький національний технічний університет https://orcid.org/0000-0002-7904-3761
  • Олександр Степанович Магула Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-5486-1872
  • Надія Михайлівна Гаврилова Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» https://orcid.org/0000-0002-0293-1576
  • Лариса Миколаївна Гетьман Навчально-виховний комплекс № 183 «Фортуна» з поглибленим вивченням іноземних мов (спеціалізована школа І ступеня – гімназія) https://orcid.org/0009-0006-3858-4971

DOI:

https://doi.org/10.32782/olimpspu/2024.2.8

Ключові слова:

консультування з харчування, знання про вітаміни, харчові добавки, здобувачі освіти, спортивне харчування, навчання

Анотація

Метою даної роботи є актуалізація навчання консультуванню з харчування майбутніх фахівців Фізичної культури та спорту у процесі опанування освітнього компонента «Спортивне харчування». Важливими аспектами для здобувачів вищої освіти освітнього ступеню Бакалавр є ознакомленная з аспектами консультування із харчування у навчально-тренувальному процесі у спорті та фітнесі, зокрема у розумінні значення вітамінів, їх функціях і дії з іншими добавками, для покращення когнітивних функцій у тому ж числі. Більшість осіб, що займаються спортом та фітнесом переконані у тому, що єдиний спосіб досягти гарного результату – це тренування та споживання відповідних препаратів для покращення фізичного стану на функцій організму. Вони черпають інформацію засобом рекомендацій, тих, хто займається фізичними вправами поряд з ними довший час та через мережу інтернет. Хоча насправді це далеко не так, адже важливими факторами, які впливають на результат у спорті та фітнесу є наступні: відсутність стресу (емоційного та нервового перенапруження), відпочинок і сон, раціональне харчування та споживання харчових добавок для покращення діяльності організму. Відтак, це слід робити через призначення лікарями та консультування фахівцями фізичної культури та спорту. Вивчення особливостей дії вітамінів та опрацювання аспектів консультування з харчування є важливим етапом підготовки бакалаврів спеціальності 017 Фізична культура та спорт. Мета роботи. Актуалізація знань про дію вітамінів у функціонауванні організму при застосуванні препаратів для покращення когнитивних функцій, концентрації та уваг що є вкрай важливим у консультуванні з харчування майбутніми фахівцями фізичної культури та спорту. Методологія. Теоретичні основи фізіології, біохімії та гігієни харчування. Основи раціонального та збалансованого харчування. Завдання дослідження. Вивчення літературних джерел і їх аналіз, інтерпретація, узагальнення, актуалізація. Матеріали та методи. Метод теоретичного аналізу та узагальнення наукової літератури. Наукова новизна дослідження полягає у узагальненні та актуалізації питань з особливостей у консульуванні з харчування для майбутніх фахівців Фізичної культури та спорту, шо розширить їх знання у галузі та сприятимуть формуванню професійних компетентностей для консультування з харчування. Висновки. Відтак, під час роботи з літературою з актуалізації знань про дію вітамінів у функціонауванні організму при застосуванні препаратів для покращення когнитивних функцій, концентрації та уваги виявлено важливість розуміння дії вітамінів та їх функціями у роботі з іншими харчовими добавками, що є вкрай важливим у консультуванні майбутніми фахівцями Фізичної культури та спорту.

Посилання

Всеукраїнська електронна бібліотека. http://youalib.com (вхід 11.06.2024).

Гуніна Л. М. Механізми стимуляції фізичної працездатності за дії антиоксидантних фармакологічних засобів (огляд літератури). Журнал клінічних та експериментальних медичних досліджень (JCEMR), 2015. 3(1). С. 1–14.

Зубар Н.М. Основи фізіології та гігієни харчування. http://westudents.com.ua/knigi/302-osnovi-fzolog-ta-ggniharchuvannya-zubar-nm.html (вхід 03.06.2024).

Корзун В.Н. Гігієна харчування : підручник. К.: видавничий центр КНТЕУ, 2003. 236 с.

Наукова бібліотека імені М. Максимовича http://www.library.univ.kiev.ua/ukr/elcat/new/detail.php3?doc_id=706829 (вхід 01.06.2024).

Орлова Н.Я. Фізіологія та біохімія харчування: Підручник. Київ: КНТЕУ, 2001. 248 с.

Павлоцька Л.Ф., Дуденко Н.В., Левітін Є.Я. Фізіологія харчування. Практикум. Навчальний посібник. Суми: Унів. кн., 2016. 151 с.

Судоренко A. Ноотропи: шлях довжиною в півстоліття. Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії, 23(1), 2023. С. 199–204. https://doi.org/10.31718/2077-1096.23.1.199

Вітаміни. Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] ; НАН України, НТШ. К. : Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2005. Режим доступу: https://esu.com.ua/article-34952

Schifano F, Catalani V, Sharif S, et al. Benefits and Harms of ‘Smart Drugs’ (Nootropics) in Healthy Individuals. Drugs. 2022;82:633-47.

Sharif S, Guirguis A, Fergus S, Schifano F. The Use and Impact of Cognitive Enhancers among University Students: A Systematic Review. Brain Sci. 2021;11(3):355.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-11-14